петък, 10 юни 2016 г.

PARANORMAL ACTIVITY (2007)


 ИНФО:
Жанр: independent found footage supernatural horror
Режисьор: Орен Пели
Продуценти: Орен Пели, Джейсън Блъм
Сценарист: Орен Пели
Участват: Кейти Федърстън, Мика Слоут
Дистрибутор: Paramount Pictures
Премиера: Октомври 14, 2007 (Screamfest); Септември 25, 2009 (САЩ)
Продължителност: 86 мин.

Здравейте,

Първото ми ревю/отзив ще бъде за филмът "Paranormal activity" /"Паранормално явление"... Гледах го преди малко и въпреки, че ми прилоша (не, заради филма, а заради силното кафе на гладен стомах), успях да го догледам с интерес. 
Постепенно нещата градират и стават истински зловещи...
Жанрът "ужаси/horror" е доста подценяван и често несериозно приеман, като филмово изкуство, защото граничи с нереалното и предизвиква страх в хората. Буди негативни емоции и причинява силна невроза, в редки случаи. Както повечето филми, творбите от този вид кинематография, имат една цел - да те откъснат от реалността, но за разлика от някой фантастичен или романтичен филм, целта тук е да се тестват границите  на издръжливост, да се изправиш срещу ужаса и да го превъзмогнеш.

Кейти наблюдава спящият си съпруг! Дали всъщност това е Кейти?








































































Когато критиците гледат такъв филм, те почват да търсят неща, които ги има в "по-земните" и "обикновени" филми... неща, които често ги има и тук, но не могат да бъдат видени, на фона на страха и ужаса. Разбира се съвсем различно е да прочетеш книга на Стивън Кинг, в която подробно и интересно са описани емоциите на героите, преживяванията им, друго е да задействаш емпатията си и да усетиш емоциите, заредени в образите на екрана.

"Паранормално явление" е заснет по метода на "Проклятието Блеър". Направен е да изглежда така, сякаш всичко случващо се е уловено от любителската камера и пред теб се разиграва истинска история. Документирана. Разкриваща почти всичко... За разлика от "Проклятието", тук имаме доста статични моменти и по-малко пост-тинейджърска истерия.

Имаме двама възрастни - необвързана двойка живееща на семейни начала- Кейти и Мика(алтернативни образи на актьорите, със същите имена) , чиито свят се преобръща. Разбира се тук нямаме призраци, на отдавна загинали роднини или такива които търсят отмъщение, понеже са били убити във въпросната къща, безмилостно и несправедливо. Нямаме сериен убиец със свръхчовешка сила. Имаме най-чиста форма зло! Зло за което се говори в библейски текстове и в окултната литература, зло което се експлоатира в много филми от този жанр. Интересното е, че главните герои не призовават това зло по обичайният начин - със заклинание, чрез предмет или т.н. Не, злото съпътства Кейти от ранните ѝ години.

Кейти споделя историята си с експерта


Филмът започва доста скучновато-идилично (все пак имаме средностатистическа млада двойка). Камерата се клати докато снимащият Мика борави с нея и може да ти прилошее (особено ако си изпил/а чаша силно кафе на гладно). Разбира се има го и това напрегнато очакване да се случи нещо, всеки момент. Кадри от ежедневието и добър, обикновен, нормален диалог... който изведнъж съвсем естествено, започва да включва в себе си неща за странни явления, тормозещи младите гълъбчета и как те очакват срещата си с медиум (по точно експерт по паранормални явления), който да разбере, какво ги тормози. Интересното е, че в началото тези неща, ти се струват нормални. Напълно вписващи се. Все пак гледаш филм на ужасите!

Нещата не са толкова прости. "Нещото" си е набелязало Кейти, още докато е била на 8 години. Специалиста предупреждава двойката: "Не се опитвайте да контактувате с него! Това ще е равностойно на покана, за тази Същност да дойде и да вилнее на воля!" (думите са перифразирани, но смисълът е запазен -бел. авт)... все едно, тя/той/то не си вилнее и без покана!!!

И точно тук се задейства онзи механизъм на хорър филмите. Някой от героите, решава да си "опита късмета" и да направи напук на разумният съвет... Тук уви, идиотът на филма се оказа съпругът, който като типичен мъж-неандерталец, казва "Това е моята къща, ти си моята приятелка и никой и нищо няма да те тормози!". (Ех, хорър романтика!)

Е, оттук насетне се сещате. Ужасът, предизвикан от глупостта, се отприщва с пълна сила... 

Шумове...
Тръшкащи се врати...
Сенки...
Горящи дъски за спиритуализъм...
Пристъпи на сомнамбулизъм на главната героиня...

И всичко това представено по един уникален начин. Без излишно преиграване. Без излишни ефекти. Злото си остава невидимо за зрителя, до последният кадър, когато приема доста обикновена форма.

Любителите на ужаси, които са свикнали с "кървавата вълна" в жанра, ще бъдат разочаровани. Няма много кървища. Но за това пък има доста реалистично, стряскащо и ужасяващо представяне на ужаса, преследващ обикновени хора. По някое време се усещаш, че се ослушваш за шумове и се оглеждаш за сенки.

Филмът е наистина доста добър и заслужава славата си. Направени са цели шест продължения, като критиците хвалят първия и третия, а втория и независмото-продължение /spin-off/, не се радват на любовта им. Както и четвъртия и шестия филм. Но, мнението на критиците не винаги е миродавно, особено за спорни жанрове, като филмите на ужасите. А и всеки си има неговия вкус.

Между другото: Филмът има заснети два финала. Уви, аз попаднах на единия, който е относително, малко, по-зловещият. Така нареченият "Алтернативен край на Парамаунт". Може да ви се случи да попаднете на "Оригиналният край", който включва полиция, труп, приятелка на жертвите и друго... Но, вероятността да видите този край е малко вероятна, ако не се разровите, тъй като Парамаунт го премахват от  филма и го заместват с гореспоменатият алтернативен end...

Приятно гледане!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Аз давам оценка 4 от 5! 
Филмът е доста добър, гледайте го и пищете! Е, добре де, може просто и да потрепервате от ужас (по-чувствителните).
Добре направен и иновативен, доста по-различен от "Проклятието Блеър". Историята е класическа и е съчетание на чуваното до сега, с визуализирането му. Събитията са вълнуващи. Краят е шокиращ(и очакван, но така е с хората които гледат много такива филми - винаги очакват неочаквано-очакваното - бел.авт.)
Помнете ако чуете шум на тавана, просто не се качвайте там!!! Или поне не го правете без камера! :)
 
ШелРейтинг:

©Юни 10, 2016, Мишел Колева, The World of Shell: (Re)Views.

Няма коментари:

Публикуване на коментар